E9-es igazolás

Az E9-es igazolásra abban az esetben van szükség, ha a munkavállaló nem rendelkezett Ausztriában 6 hónapnál hosszabb ideig állandó lakóhellyel. A “Bescheinigung EU/EWR formular” az osztrák adóhivatal honlapjáról tölthető le, de a magyar Nemzeti Adó-és Vámhivatal legtöbb kirendeltségén tartanak belőle.

Ez tulajdonképpen egy jövedelemigazolás, és a magyar NAV állítja ki a magyarországi lakóhellyel rendelkező adózó részére. Az E9 nyomtatványon egyrészt az a tény kerül visszaigazolásra, hogy az adózó lakóhellyel rendelkezett Magyarországon az adott évben, másrészről pedig a magyarországi jövedelem. A 2020-a évtől már lehetőség van arra, hogy nullás adattartalom esetén nyilatkozatot tegyünk, tehát nem szükséges a magyar adóbevallás (személyi jövedelemadó bevallás) megléte. Bizonyos esetekben azonban ajánlott a nullás bevallás elkészítése is.

A magyar adóbevallás elkészítése nem eredményez Magyarországon adófizetési kötelezettséget, viszont a külföldről származó jövedelmet, ilyen esetben fel kell tüntetni tájékoztató adatként. Ettől sokan idegenkednek, de egy későbbi – bármilyen okból induló – vagyonosodási vizsgálat esetén hasznos lehet, hogy a magyar adóhivatal látja, hogy miből is él az adózó. Ilyen esetekben a vagyonosodási vizsgálatot legtöbbször el sem indítják. Ugyanakkor, ha csak azt látják, hogy az illető rendelkezik Magyarországon ingatlanvagyonnal, nagy értékű gépjárművel, egy esetleges rosszindulatú szomszéd által tett bejelentés elég sok kellemetlenséget okozhat, még akkor is, ha utólag az ellenőrzés lefolytatását követően nem állapítanak meg fizetési kötelezettséget.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKeressen meg minket és hamarosan válaszolunk kérdéseire.