Kell-e Magyarországon adóbevallás, ha csak Ausztriából volt jövedelem?

2021-01-26 13:09:10

A fenti kérdés rengetegszer felmerül különböző formákban családi, baráti beszélgetésekben éppúgy, mint internetes fórumokon. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben az adóév során kizárólag Ausztriából származott jövedelem – amely országgal van a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményünk – nem kell Magyarországon bevallást készíteni.

Ugyanakkor, ha szükségünk van arra, hogy a NAV leigazolja részünkre a 0 Ft magyar jövedelmet, kénytelenek vagyunk személyi jövedelemadó bevallást (szja bevallást) készíteni Magyarországon. Ezt “0-ás” bevallásnak is nevezik. Ilyen esetben viszont bevallásunk mégsem lesz teljesen “nulla adattartalmú”, mivel, ha készül bevallás, akkor fel kell tüntetni az adóév során külföldről megszerzett jövedelmet is forintra átszámítva.

Sokan tartanak ettől, mondván: “Mi köze van a magyar államnak a kinti jövedelmemhez?” Igen is van köze, mivel továbbra is magyar állampolgárok vagyunk, magyar állandó lakcímmel is rendelkezünk, és így a Magyar Állam meg is adóztathatná ezt a jövedelmet. Csak az egyezménynek köszönhető (amely a legtöbb uniós országgal meg van kötve), hogy Magyarországon nem kell utána adót fizetni.

Bár a vagyonosodási vizsgálatokra jelenleg már nem helyez hangsúlyt a NAV hasznos is lehet számunkra, ha bevalljuk, hogy miből élünk, teljesen felesleges a titkolózás. Nincs mit szégyellni azon, hogy külföldön dolgoztunk, és jól kerestünk. A NAV ellenőrzéseket mindig könnyebb megelőzni, mint elszenvedni, mindenkinek lehet irigy szomszédja, rosszabb esetben barátja, aki megpróbálja bemártani. Az adóellenőrök is meggondolják, hogy mire fecséreljék az energiájukat, így ha látják, hogy külföldről volt jövedelmünk, az esetek 99 %-ában el sem kezdik az ügyet.

Ugyanakkor – teljesen feleslegesen – sokan követik azt a gyakorlatot is, hogy nem tüntetik fel a külföldi jövedelmet, mivel “előző évben sem volt ebből gond”. Ilyenkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a bevallásunk tartalmilag nem volt teljes, és igaz, hogy nem csaltunk adót, de nem a jogszabályoknak megfelelően jártunk el. Az adóhatóság bármikor dönthet úgy, hogy az eddigi gyakorlatot megváltoztatva ilyen esetekben szankciót helyez kilátásba. Aki szeretné kockáztatni azt, hogy esetleg évek múlva kell majd előkeresnie a papírjait és önellenőrzéseket készítenie, az nyugodtan kihagyhatja az osztrák jövedelmet a magyar bevallásból.

Vegye fel velünk a kapcsolatotKeressen meg minket és hamarosan válaszolunk kérdéseire.