Bevallás 2018. – adóbevallás készítés Magyarországon – lehetőségek (17SZJA)

2021-01-26 13:13:59

A külföldön munkát vállalók számára is fontos, hogy tisztában legyenek az adóbevallási határidőkkel és lehetőségekkel. Ahogy korábbi bejegyzésemben olvashattad az esetek döntő többségében – amennyiben Ausztriában, vagy Németországban dolgozol – elengedhetetlen a magyar adóbevallás megléte, és gyakran a házastárs elkészült bevallására is szükség van. A 2017-es évről többféle módon is eleget tehetsz bevallási kötelezettségednek Magyarországon.

Az első dolog, hogy amennyiben volt adóköteles, munkáltatótól, kifizetőtől származó jövedelmed, rendelkezned kell a munkáltatóktól kapott igazolással. Amennyiben a munkaviszonyod Magyarországon már év közben megszűnt az igazolást valószínűleg már akkor kézhez kaptad. Ha munkáltatód elmulasztotta átadni, akkor elképzelhető, hogy 2018. január 31-ig postázni fogja. Hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodnod, ennek jobb, ha már most utána nézel. Az igazolás táblázat szerűen tartalmazza jövedelmi adataidat, a levont adót és a családi adókedvezményhez szükséges adatokat. A4-es méretű papírt keress, amin “Adatlap a 2017. évi adóbevalláshoz“, vagy “17M30 igazolás” felirat szerepel. 

Amennyiben volt olyan adóköteles jövedelmed (tehát nem csak külföldön dolgoztál), amelyről a magyar adóhivatal információval bír, és nem folytattál egyéni vállalkozói tevékenységet 2017-ben, az idén a NAV automatikusan készíteni fog az általa ismert adatok alapján egy “bevallási tervezetet”. Erről a tervezetről azonban alapesetben nem kapsz semmilyen értesítést.

Ha látni szeretnéd, mit is készítettek kérelmezned kell a kipostázását, küldhetsz sms-t, letöltheted a NAV honlapjáról hozzá a csodálatos nevű BEVTERVK nyomtatványt,  vagy személyesen is átveheted március 15-e után, valamelyik NAV ügyfélszolgálaton. Utóbbit csak akkor javaslom, ha szeretsz ideges emberek között eltölteni sok időt, és szeretsz beszélgetni leterhelt ügyintézőkkel.

Nyithatsz továbbá ügyfélkaput is, ebben az esetben elektronikus formában megtekintheted és jóvá is hagyhatod a tervezetet. Ha imádod a számítástechnikát, utóbbi megoldás első hangzásra jónak tűnhet, ugyanakkor ne feledd az sem árt, ha értesz a magyar adójogszabályokhoz, különösen ha családi adókedvezményed is volt, és azt még osztogatni is akarod a pároddal. Az ügyfélkapu nyitás másik hátulütője az lehet – melyről sokan elfeledkeznek – hogy mostantól a hatóság elektronikusan fog kommunikálni veled, és ha nem nézed naprakészen az e-mailjeidet, vagy elfelejted a jelszavadat könnyen előfordulhat, hogy nem értesülsz például egy illeték kiszabásról, vagy egy NAV-os tartozásról.  

Legfontosabb azonban, hogy amennyiben külföldön dolgoztál és a magyar jövedelemről igazolást kell vinned, számodra a NAV által készített tervezet nem megfelelő. Azt mindenképpen ki kell egészítened a kettős adózást kizáró egyezmény miatt a külföldről származó jövedelmeddel. Ha ezt nem teszed meg, május 20-a után már csak önellenőrzéssel korrigálható a magyar szja bevallás, ahhoz pedig tényleg erősen ajánlott szakember igénybevétele.

Összegezve tehát: ha pontos magyar adóbevallást akarsz, és minél előbb szeretnéd megkapni az Ausztriából, vagy Németországból visszajáró Euródat, és nem szeretsz idegeskedni, keress hozzáértő ügyintézőt! A távolság nem akadály, az ügymenet lebonyolítása levélben, vagy online is megoldható, kompletten a magyar adóbevallás elkészítésével együtt! 

Vegye fel velünk a kapcsolatotKeressen meg minket és hamarosan válaszolunk kérdéseire.