Mennyi idő alatt kapom vissza az osztrák adó-visszatérítést?

Mennyi idő alatt kapom vissza a pénzem Ausztriából?

Mennyi idő alatt dolgozza fel az osztrák Finanzamt a bevallásomat?

Minden esetben küld határozatot az osztrák adóhivatal?

Ezek a kérdések nagyon gyakran felmerülnek ügyfeleim és az Ausztriában dolgozó magyarok körében. Sok téves információ terjeng ezzel kapcsolatban. Sokan tudni vélnek pontos időpontokat “mert tavaly is úgy volt…”

A jogszabály szerint az osztrák adóhivatal 2 hét és 6 hónap között hozza meg döntését a visszajáró adó összegéről, vagy bizonyos esetekben a fizetendő adóról. Sokan azt hiszik, ha kevés adót kapnak vissza, vagy egyszerű volt a bevallás (nem voltak benne különös kedvezmények), akkor pár hét alatt érkezni fog a pénz az osztrák államtól. Valójában teljesen kiszámíthatatlan az osztrák hivatal ügyintézése. Bizonyos tartományokban gyorsabban dolgoznak, illetve lehet mondani egy szokásos ügyintézési időt, de valójában nem lehet pontosan meghatározni, hogy mikor utal a Finanzamt. Az is előfordul, hogy nem érkezik meg a határozat postán, ezt okozhatja a magyar posta hibája, de olyan is lehet, hogy a korábbi osztrák lakcímünkre küldik ki a határozatot. Természetesen a bonyolultabb ügyek esetén az ausztriai adó-visszaigényléseknél gyakrabban fordul elő a “kiegészítés kérés”, illetve a “hiánypótlás”. Ez kitolhatja az ügyintézési időt, ugyanakkor teljesen természetes eljárás.

Ha viszont 6 hónap elteltével semmilyen válasz, vagy értesítés nem érkezett, akkor érdemes felvennünk a kapcsolatot az Osztrák Adóhivatallal, elsősorban írásban, mivel előfordulhat, hogy egy hiánypótlást nem kaptunk kézhez. Természetesen az ezzel kapcsolatos ügyintézésben is segítek ügyfeleimnek, mivel a teljes folyamat alatt tartjuk a kapcsolatot!

Petrics Balázs

www.kulfoldiadozas.hu